Att köpa husbil är inte lätt. Det finns så många olika typer och olika typer av val. Det finns alkovbilar, som är de mest traditionella husbilarna, sen finns det integrerade husbilar och halvintegrerade husbilar. det finns van-konverteringar och pickup-husbilar. ja, det finns en hel del att välja mellan som ni ser och jag vet inte riktigt vart jag ska börja.

Min budget är runt 800 000kr och sen har jag även budgeterat för löpande kostnader och oförutsedda utgifter. När det gäller storleken så vill jag har en hyfsat stor husbil som rymmer en familj på fyra personer. Den ska vara luftig och det ska finnas plats att röra sig. Det får inte kännas klaustrofobisk och instängt.

Design och funktioner är inte så viktigt, förutom att det finns ett kök, sovrum och en toalett/badrum. Luftkonditionering är dock ett måste och kanske solpaneler. Det vore nåt att kunna ta tillvara på solens energi när man är ute och åker. Det känns nästan som ett måste nu när jag tänker efter. Ja, solpaneler är ett måste from. nu. Så är det med den saken.

Har även tänkt lite på andrahandsvärdet och vilka märken som står sig relativt bra på marknaden, så jag ställde frågan till säljaren på Caravan i Eskilstuna och han tipsade om i synnerhet två märken som skiljer sig från de andra. Dessa ska hålla ett oerhört högt andrahandsvärde, men de kostar också lite mer. Det är en avvägning det där, men jag tror att det lönar sig i det långa loppet och köpa en husbil med en riktigt bra kvalitet på alla viktiga punkter.

Har för övrigt fått en mycket bra hjälp av säljaren på Caravan i Eskilstuna, så jag tror faktiskt att jag snart har bestämt mig. Men som sagt, det är mycket att tänka på innan man kan slå till. Speciellt om man är lite som jag och övertänker det mesta. Man vill ju inte göra en dålig investering liksom, utan man ska vara nöjd med sitt köp under en lång tid.